Ouders zullen dit zeker herkennen: de lievelingsknuffel van je kind is kwijt en je kindje is ontroostbaar! Stad en land wordt afgezocht, en vaak wordt de knuffel heelhuids teruggevonden. Gelukkig maar! Onderzoek toont aan dat 70% van alle jonge kinderen kunnen niet zonder hun lievelingsknuffel kunnen. Hoe kan dit? En wat is de opvoedkundige waarde van knuffels?

Knuffels zijn er in alle soorten en maten. Van teddybeer tot pop en van knuffellapje tot eenhoorn. Een knuffel is het ideale (kraam)cadeau voor jonge kinderen, omdat ze lekker zacht en erg kleurrijk zijn. En het is erg leuk om een knuffelbeest te geven!

Kinderen halen veiligheid en troost uit hun knuffels. Een knuffel doet dienst als vervanging voor papa en mama, bijvoorbeeld โ€™s nachts alleen op de slaapkamer, op de peuterspeelzaal of tijdens een logeerpartijtje. Enge geluiden onder bed of schaduwen op de muur, jouw knuffel beschermt je hier wel tegen! Ook geeft een knuffel een boost in het zelfvertrouwen, met een teddybeer of pop onder de arm durft je kindje veel meer.

Veel kinderen, vooral op jonge leeftijd, geloven dat hun knuffel daadwerkelijk leeft, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Durft de knuffel iets wel te doen, waar je zelf eigenlijk een beetje bang voor bent? Dan durf jij het daarna ook! Tip voor alle ouders: doe hier je voordeel mee! Lust je kind geen groente? Grote kans dat hij ze wel gewoon eet als de knuffel het eerste hapje neemt.

De rol van knuffels in hechting en emotionele ontwikkeling

Hechting is een cruciaal aspect van de vroege ontwikkeling van kinderen. Het opbouwen van een veilige band met een ouder of verzorger helpt kinderen om de wereld met vertrouwen te verkennen en relaties op te bouwen. Knuffels kunnen een verlengstuk van deze veilige basis zijn. Ze bieden een gevoel van nabijheid en veiligheid, zelfs wanneer de ouder of verzorger er niet is. Dit fenomeen wordt in de psychologie ook wel een ‘overgangsobject’ genoemd.

Knuffels helpen kinderen om te leren omgaan met emoties zoals angst, verdriet en eenzaamheid. Ze kunnen ook een rol spelen in de ontwikkeling van empathie en zorgzaamheid, omdat kinderen vaak voor hun knuffels willen zorgen zoals hun ouders voor hen zorgen.

Praktische tips voor ouders

  1. Kies zorgvuldig: Let bij het kiezen van een knuffel op de veiligheid en het materiaal. Zorg ervoor dat er geen kleine onderdelen zijn die kunnen worden ingeslikt en dat de stof zacht en hypoallergeen is.
  2. Introduceer de knuffel vroeg: Het introduceren van een knuffel als een vertrouwd object kan helpen om hechting te bevorderen. Geef de knuffel bijvoorbeeld al vanaf een paar maanden aan je baby, zodat deze eraan kan wennen.
  3. Gebruik knuffels als overgangsobject: Knuffels kunnen helpen om de overgang naar bijvoorbeeld de crรจche of het slapen gaan soepeler te laten verlopen. Laat je kind de knuffel meenemen als een stukje veiligheid van thuis.
  4. Let op de reactie van je kind: Niet elk kind reageert hetzelfde op knuffels. Probeer verschillende soorten uit, en kijk waar je kind zich het prettigst bij voelt.

Uiteindelijk groeien de meeste kinderen vanzelf over hun knuffel heen. In eerste instantie blijft de knuffel vaker thuis, en gaat die niet meer overal mee naartoe. En vanzelf zal ook het slapen met de knuffel minder worden. Forceer dit in ieder geval niet! Sommige kinderen hebben langer belang bij de veiligheid van een knuffel dan anderen, en dit is prima.

Bekijk ons assortiment van unieke en veilige kinderknuffels.

Snuggler draakje, voorbeeld van onze veilige knuffels voor kleine kinderen.